Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyuncaklar ve oyun; çocuklar için en önemli eğlence, gelişim ve iletişim araçlarıdır. Sağlıklı şekilde iletişim kuramayan çocuk, bu ihtiyacını oyunlar ve oyuncaklar aracılığı ile karşılar. Geçmişte bu durumun farkına varılmasıyla, çocuklarla iletişim kurmanın yolu da bulunmuştur. Oyun aracılığı ile iletişimde, çocukların saklı tuttuğu konuların bile açığa çıkması sağlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen oyun terapisi ise iletişimin oyun yolunu kullanır.

Bir Kendini İfade Etme Aracı: Oyun

Ebeveynler ve öğretmenler, çocukları izleyerek onları anlamayı öğrenirler. Bu sayede çocukların bir sorun yaşadıklarında nasıl davrandıklarını anlayabilirler. Olaylar çocuklar için yolunda gitmediğinde, genellikle daha çok probleme yol açacak biçimde davranırlar. Diğer bir ifadeyle, çocukların davranışlarda ve oyunlarda, mücadele ettikleri şeylerle ve yaşamlarında devam eden olaylarla başa çıkamadıklarını göstermelerinin pek çok yolu vardır.

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi, ihtiyaçları olan ve sorunlar yaşayabilen bireylerdir. Üstelik onların bu sorunları giderilmediğinde, bunları içselleştirilerek bütün hayatlarını etkileyebilirler. İletişim becerileri de yetişkinler gibi olmadığı için, çocuklarla iletişim kurmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden en kesin sonuç vereni ise oyun terapisidir.

Oyun Terapisi İçin Uygun Yaşlar Hangileridir?

Literatüre göre; 2 ve 12 yaş aralığındaki çocuklar oyun terapisi almak için uygundur. Bununla beraber; oyun terapisi doğrudan çocuklarla ilişkilendirilse de, pek çok terapist bu metodu çiftleri ve yetişkinleri tedavi ederken de kullanır. Aslında oyun terapötik bir araç olduğu için, oyun terapisinin de belirli bir yaş sınırı yoktur.

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisinin çoğu olayların çözümünde bariz kolaylıklar sağladığı bilinir. Oyun terapisinin faydaları sayısız olarak kabul edilse de, bu metodun sık kullanıldığı olaylar ve faydaları şunlardır;

  • Oyun terapisi sayesinde çocuklar korkularını yenerler.
  • İfade etmekte zorlandıkları duyguları daha rahat ifade ederler.
  • Yaşadıkları sorunlarla mücadele etme becerileri gelişir.
  • Oyun terapisinde, çocukların diğer çocuklarla ve yetişkinlerle olan ilişkilerinin sağlıklı olması sağlanır.
  • Çocukların kendilerine olan güvenleri artar.
  • Sorumluluk duyguları gelişir.
  • Sınırlarının farkına varır ve bunları kendileri belirlerler.

Tüm bunların yanı sıra oyun terapisi sonrası çocuklar, çözüm üretme konusunda da daha başarılı olurlar. Bu sayede şimdiye kadar olan ve gelecekte olacak sorunlarla kolayca başa çıkabilirler.