Ruh sağlığının korunması genel sağlık açısından çok önemlidir. Nitekim sağlık fizyolojik ve ruhen tam bir iyilik hali demektir. Psikolojik bozukluk kişinin davranışlarında ve diğer bireylerle olan iletişiminde olan kopukluktur. Bu bir çok farklı şekilde yansır. Sosyal fobi, anksiyete, panik atak ve fizyolojik belirtiler ile kendini gösterir.
Psikolojik bozukluğu olan kişilerin sosyal iletişimi bozulduğu için yoğun stres altındadırlar ve sürekli olarak baş ağrısı çekebilirler. Depresyon psikolojik hastalıklar içerisinde en yaygın görülenedir. Kişi sürekli umutsuz ve karamsardır. Bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi hayata bakış acısını da olumsuz etkiler.
Anksiyete bozukluğu da en az depresyon kadar yaygın görülür. Anksiyete bozukluğunda kişi sürekli endişeli ve panik haldedir. Bu durumdada kişinin sosyal iletişim becerileri bozulur. Panik atak ise kişinin sürekli olarak bir korku yaşaması durumudur. Bilinç altından gelen bu korku kişiye fizyolojik belirtileri olarak yansır.
Psikolojik Bozukluğu Olan Kişilerde Var Olan Belirtiler
Psikolojik sorunların belirtileri kişiden kişiye göre değişir. Belirtiler var olan soruna göre ortaya çıkar.
Bu belirtiler:
- Kronik yorgunluk
- Öz bakım becerilerinde gerileme
- Umutsuzluk ve karamsarlık
- Uykusuzluk
- İştah artması veya azalması
Bu belirtiler genel belirtilerdir. Hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. Çok daha ağır ve çok daha hafif belirtiler de vardır. Halüsinasyon ve sanrılar şizofreni gibi çok daha ağır psikolojik hastalıklarda görülür. Kişiler gerçek dünya ile hayali dünyayı ayırt edemez. Oldukça ciddi olan bu durumda kişinin tedavisi mutlaka ilaç tedavisi ile devam ettirilir.
Psikolojik Bozukluk Nedenleri
Dünya sağlık örgütü iki yüzden fazla psikolojik hastalık tanısı koymuştur. Psikolojik sorunların belirtileri kişinin çocukluk travmalarına, çevresine, olayları algılayış şekline göre değiştiği gibi ortaya çıkış nedeni kişiden kişiye göre değişir. Şizofreni gibi ağır ruhsal bozukluklar da neden çoğu zaman genetik yapıdır.
Yapılan araştırmalarda şizofreni hastalığı için genetik yatkınlığının önemli olduğu ortaya konmuştur. Depresyon hastalığının nedeni ise bazen mevsimsel olabildiği gibi bazen de kişinin ağır sorunlar ile karşılaşması ve baş edememe durumu olabilir.
Psikolojik Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir?
Bazı psikolojik rahatsızlıklar fizyolojik belirtiler ile kendini gösterir. Kişinin çocukluk travmaları panik atak şeklinde ortaya çıkabilir. Kişi sürekli olarak baş ağrısı çekebilir veya nedensiz olarak bayılabilir.
Gerekli tetkikler yapılmasına rağmen fizyolojik olarak hiçbir hastalık teşhis edilememişse bu durumda psikolojik rahatsızlıktan şüphelenilmelidir. Hastalar daha çok hastanede başka bölümlere başvururlar. Başka branşlardan sonuç alamayınca psikiyatriye başvururlar. Hastanın şikayetleri doğrultusunda psikiyatri teşhisi koyar.
Psikolojik Bozukluğu Olan Kişiler Tedavi Nasıl Olur?
Psikiyatrik hastalıklarda da tedavi mümkündür. Hastalığın türüne göre ilaç tedavisi veya terapi seansları ile hastalık tedavi edilebilir. Ama en etkin tedavi şekli konuşma terapileridir. Konuşma terapilerinde psikiyatri hastaya rehberlik eder. Hastanın kendi sorununun farkına varması sağlanır. Farkındalık oluşturmak hastanın sorunu görmesi ve bu soruna çözüm üretmesi açısından çok önemlidir.