Yaşantımızın bazı süreçlerinde, özellikle ruhsal sağlığımızla ilgili bir takım problemler yaşadığımızda en doğru çare uzman psikolog yardımı almaktır. Örnek verilecek olursa, nasıl ki kulağımızla alakalı bir sağlık sorunu yaşadığımızda kulak-burun-boğaz uzmanı bir doktora gidiyorsak; aynı şekilde de psikolojik olarak problemli süreçler geçirirken bir uzman psikolog yardımı almamız en sağlıklı süreç olacaktır.
Psikolog Terapisinin Kişiye Pozitif Etkileri Nelerdir?
Terapi dediğimiz süreç, en kısa haliyle bireylerin negatif düşüncelerden kurtarılmaya çalışıldığı ve iyileşme odaklı geçirilen vakitler olarak özetlenebilir. Yapılan araştırmalar neticesinde, uzman psikolog terapisi süreçlerinin neredeyse yüzde 85’lik oranlarda bireylerde etkili olduğu görülmüştür. Bu durum, her yaştan bireyin ihtiyaç duyduğu noktalarda kolaylıkla gidip bir psikoloğa danışabilmesine olanak sağlar.
Psikologlardan alınacak terapilerin faydalarından bahsedecek olursak, ilk olarak kelimelere dökemediğimiz sorunlarımız olan deneyimlerimizi konuşma imkanı vermesinden bahsedebiliriz. Yani, normal şartlarda psikolojik olarak travmamız olan ve insanlarla konuşamadığımız durumları karşımızdaki uzmanla gerçekleştirilen konuşma terapilerinde daha rahat bir şekilde açıklayabildiğimiz gerçeği bilinir. Yapılan terapiyle kişileri derin acıya boğan hisler, artık konuşulabilir hale dönüştürülebildiğinden kişinin kendini daha hafif hissetmesi sağlanır ve daha da önemlisi içe kapanarak bireysel olarak yaşanan acılar artık paylaşıma nasıl açılacağı öğretilerek hafifletilebilir.
Kişiler psikolojik terapi seansları sayesinde yaşadığı olumsuzlukların yükünü üstlenmeyi öğrenebilmektedir. Yani başına gelen kötü durumlar ya kendisinden ya da çevresel faktörlerden kaynaklanmış olursa olsun, kendisini üzen her durumun sebep-sonuç ilişkisini açıkça konuşabilerek her yaşanmışlığın kendisine etkilerini üstlenmiş olur. Sakinleşmenin öğrenildiği süreçler sayesinde terapiler kişilerin olaylar karşısında aşırı reaksiyon vermelerinin önüne geçer. Bu durum da kendilerine alanında uzman psikologlardan aldıkları yardım sayesinde öğretilir. Psikologlar kişilere içerisinde bulundukları ruh halini duygusal açıdan kontrol altına almayı öğreterek zaman içerisinde birey olarak daha kontrollü ve yaşanılan süreçlere daha mantıksal boyutta yaklaşmayı aşılamaktadırlar.
Psikologlardan alınan terapilerin, bireylerin sorunlarını profesyonel ellerde çözümlemesinin yanında aynı zamanda kişisel gelişim açısından da oldukça faydalı olduğu bilinen gerçeklerdendir. Psikolojik destek almak, özellikle beyin gelişimi açısından olumlu yönde etkiler sağlayarak, beynimizin frontal lobunu daha çok çalıştırmaktadır. Bu durum da yaşamsal süreçlerimizde farklı bakış açıları geliştirerek olayları çok daha farklı düşüncelerle ele alabilmemizi sağlar.