Psikolojik Hastalıklar İçin Detaylı Bir Rehber!

Hastalık kavramı yalnızca bedensel düşünülmektedir ancak psikolojik hastalıklar da hayat kalitesini düşürür ve tedavi edilmesi gerekir. Buna ek olarak tedavi edilmeyen bazı hastalıklar bedensel problemlere de yol açabilmektedir. Bu sebeple sizler için detaylı bir rehber hazırladık! Detaylı bilgi için okumaya devam edebilirsiniz.

Psikolojik Hastalıklar ve Belirtileri

Bedensel rahatsızlıkların teşhis edilmesinde hastadan ve gerekli teknolojilerden faydalanılmaktadır ancak psikoloji de durum böyle değildir. Yalnızca hasta dinlenir ve psikolog gözlem yapar. Gerekli durumlarda ailelerden de yardım alınabilmektedir.

Psikolojik hastalıklar ve belirtileri aşağıda gördüğünüz gibidir;

  • Hastalarda genellikle kronik bir yorgunluk vardır.
  • Öz bakımda eksiklik gözlemlenebilir.
  • Hastalarda genellikle umutsuz ve karamsardır.
  • Hastaların iştahları çok artabilir ya da azalabilir.
  • Uykusuzluk problemi görülebilir.

Yukarıda gördüğünüz belirtiler herkes için geçerli değildir ancak sıklıkla görülürler. Hastalıkların türüne göre çok daha ağır belirtiler de meydana gelebilir. Kişilerin hayatını olumsuz etkileyen tüm belirtiler değerlendirmeye alınmalıdır.

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Bugüne kadar adı konulmuş yüzlerce hastalık bulunmaktadır ve her biri farklı özellikler gösterir. Tabii ki ortak belirtiler taşıyan hastalıklarda vardır. Hastalıkların depresyon ve anksiyete gibi hastalıklarla sınırlı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak durum böyle değildir.

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Aşağıda bu sorunun cevabını bulacaksınız;

  1. Depresyon
  2. Bipolar Bozukluk
  3. Obsesif- Kompülsif Bozukluk
  4. Anksiyete
  5. Sosyal Fobi
  6. Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  7. Panik Bozukluk
  8. Borderline Kişilik Bozukluğu
  9. Narsist Kişilik Bozukluğu

Tabii ki yukarıda gördüklerinizden çok daha fazlası bulunmaktadır ancak en yaygın görülen hastalıkların bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Psikolojik hastalıklar çok daha kompleks olabilmektedir.

Psikolojik Hastalıklar Nasıl Geçer? Tanı ve Tedavi

Hastaya tanı koyulması ve tedavi edilmesi için öncelikle hastanın istekli olması gerekmektedir. Kendi isteğiyle tedavi olmak isteyen hastalarda iyileşme oranı çok daha yüksektir. Tanı koyulması için psikolog hastayı dinler ve sorular yöneltir.

Teşhis koyulduktan sonra ise uygun yöntem uzman tarafından belirlenerek tedavi sürecine devam edilir. Ortalama bir rahatsızlık için en az 8 seans önerilmektedir. Psikolojik hastalıklar söz konusu olduğunda doğru süre ve tedaviye ise uzman karar vermelidir.